Bányászkör Instant Túrák

banyaszkor

banyaszkor

Bányászat történelem 38. Dorog, Miklós-akna: 1919-1974

2023. november 17. - Fődíszpinty

Jó szerencsét!

Ez az akna, illetve ennek az emlékműve volt az első, amit a sok évvel ezelőtti barangolásaim idején "felfedeztem". Ez az esemény volt az, amely felkeltette érdeklődésemet a helytörténet iránt és később a banyaszkor.hu honlap elindításához vezetett.

A honlapon található Molnár Márk írása, mely leírja az akna és a csatlakozó létesítmények közötti kapcsolatot.

A kerületi hányó kötélpálya feladóállomása, a magas épület mögött jobbra látható a Miklós-akna tornya. Kép: Geiszler József gyűjteménye

hu_emlekhelyek_miklos_akna_1.jpeg

A Miklós-,Tömedék- valamint a Samu-akna környékenek területe Székely Lajos könyvéből:

kepernyokep_2023-09-21_122928.png

 

Időrend Tóth Tibor könyvéből:

1919. A szállítás egyszerűsítésére lemélyítik Miklós fékaknát. Vagyis itt nem termeltek szenet, hanem közelben kitermeltet itt engedték el az altárószintre.

1959. Miklós-akna, Tömedék-akna bányamezejét újra megnyitják.

1960. Az Ágnes mezei területen folytatják a K-i irányú feltását. Elérik a mező legmagasabb (+227-es) szintjét, ahol (a külszíntől 10—20m-es mélységben) a rátelepült Kerületi hányó égő meddője miatt 28 °C feletti bányahőmér-
séklettel és iszapolási gondokkal küzdenek. A K-i irányú kutatásaik is eredménytelennek bizonyulnak, így X. 13-án megkezdik a mező visszafejtését.

A kerületi hányó. Mi dorogiak Nyúl-dombnak hívjuk.

Óvári Sándor gyűjteménye

meddohanyo_foto_ovari_sandor.jpg

1961. A +140 és +230 szintek között folytatják az intenzív visszafejtését a főtelep alsó padjában. A terület a +174-es szinten Ny-i irányban bővítik. A lefejtett fekütelepben művelhető pilléreket nem találnak, előkészülnek a mező felhagyására.

1962. A vágatpillérek visszafejtésével a mezőrész művelését szept. 1-én befejezik.

Fotó: Pick József gyűjteménye

a_siklo_felado_pick_jozsef.JPG

A külszíni sikló. Kép: Geiszler József gyűjteménye

hu_emlekhelyek_miklos_akna_0.jpeg

Részletek Molnár Márk írásából:

"Schmidt Sándor nem mondott le a szállítás koncentrációjától, emiatt az altáróból szárnyvágat épült és abba csatlakozva mélyítették le a Miklós-fékaknát. A „fékakna” azt jelenti, hogy itt nem a föld alatt termelt szenet hozták a felszínre vagy az altáró szintjére, hanem Tömedék-aknától Miklós-aknáig felszíni siklót építettek (a sikló történetéről, majd készül külön bejegyzés)

A sikló alagútja felújításra került, így remek látvánnyosággal gazdagodott a környékünk.

siklo_alagut_munkalatok_2.jpg

és a szénnel rakott csilléket Miklós-aknán eresztették le az altáró szintjére. Tömedék-akna üres csillékkel való ellátását úgy oldották meg hogy Miklós-akna mellet létrehozták a kerületi meddő hányót, a meddő anyagot Miklós-aknán felemelt csillékből kötélpályára adták fel, amely 1926-tól működött. Így a szénmedencében már meglévő aknák melletti meddőhányókat megszüntethették és új aknák mellett ilyet nem kellett létesíteni, valamint az erőmű salakját, és a szénosztályozóból kikerülő palát is ide szállították.

Tömedék-aknát 1925-ben víz alá engedték, mert vízemelése 10 m³/ percre emelkedett. Ezt követően a Samu-akna víztelenítésére került sor, újra termelésbe állt, 1936-ig a külszíni sikló és a Miklós-akna az itt termelt szenet is elszállította.

Ettől kezdve egészen 1959-ig Miklós-akna csak a meddő felszínre szállítására szolgált. Amikor a Tömedék-aknát újra megnyitották, az addigra már felszámolt felszíni siklót nem építették újjá, a szenet föld alatti siklókkal közvetlenül az altáró szárnyvágatába szállították.

1962-ig egy rövid időre, a Miklós-akna az abból kihajtott vágatokkal is termelő bánya lett. A termelést nehezítette, hogy a széntelep fölötti kerületi hányó égő meddője miatt, az alatta lévő művelt területnek magas volt a bányahőmérséklete. Tömedék-akna végleges felhagyásával együtt 1974-ben Miklós-aknát is betömedékelték, külszíni létesítményeit elbontották, az altáró szárnyvágatát le falazták."

Jó szerencsét!

2023.11.18.

Bányászat történelem 32. Dorog bányászata, általános ismeretek

Bányászat történelem 33. Dorog, A-akna 1895-1905 (1925)

Bányászat történelem 34. Dorog, Ágnes-akna 1908-1950

Bányászat történelem 35. Dorog, Árpád-, Ferenc-, és Jenő-akna 1905-1966

Bányászat történelem 36. Dorog, B-akna 1893-1897

Bányászat történelem 37. Dorog, Henrik-akna 1850-1902

 Alapozó bejegyzések:

Adatok, képek rendszerezése.

Földtan 1.rész

Földtan 2.rész

Források

Szakszavak

Vízveszély

Egyéb veszélyek

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszkor.blog.hu/api/trackback/id/tr618218007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása