Bányászkör Instant Túrák

banyaszkor

banyaszkor

Bányászat történelem 55. Sárisáp, XIX-XX-as akna 1957-1978

2024. március 15. - Fődíszpinty

Jó szerencsét!

Egy település, egy aknapár. Sárisáp bányász településsé válását köszönheti annak a döntésnek, hogy a Csolnoki terület mélyebb szinti mezőit (tekintettel a XII-es akna katasztrófális vízbetörésére) biztonsággal innen tervezték művelni. Ez az elképzelés hozta létre az aknákat és jó néhány évig az egyik legjobban termelő üzeme lett a Dorogi Szénbányák Vállatnak. Végül ezt a bányát is a szokásos vég érte el: a vízbetörés. A telephely még megvan, néhány épület még áll, de a két aknatornyot ledöntötték.

Fotó: Szekeres Tibor

xix-akna_6_szekeres_tibor.jpg

Sárisáp múltjának egy része felsejlik egy családfakutatás történetében is.

Fotó: Pick József gyűjteménye.

xix-xx-as-akna_kmb.jpg

 

A lenti időrend Tóth Tibor könyvéből származik. A vastag betűs szöveget én írtam.


1957. A XIX-XX-as aknapár telepítése.

Fotó: Solymár Judit

nwdn_file_temp_1615062027318.jpg

 

1964. október 1. Az akna üzembehelyezése, a mezőbeli feltárás megkezdése.

1966. Az üzem napi termelése elérte a 60 vagont. Február 1-én indult az első dőlésmenti iszapolásos frontfejtés. Kísérleteket végeztek a helyi tömedékanyag hasznosítására (lösz iszapolás).
Elkészült a szivattyúkamra teljes felszerelése (vízemelő kapacitást 40 m3/p-re növelik).

1967.  Általános fejtési technológia a dőlésmenti iszaptömedékes frontfejtés: fabiztosítással. Folytat-
ják a vegyszerrel kezelt lösziszapolási kísérleteket és mivel megfelelő eredményeket érnek el, megnyitják a löszbányát. Befejeződik az aknaszállítás rekonstrukciója, megvalósult a kétoldali teherszállítás az aknában,
elkészült az automatikus jelzőberendezés.

1968-ban termelésének 70,5 %-át frontfejtésből szállítja az üzem. Megkezdik a „vegyes” (acél- és fa-) biztosításit frontfejtési technológia kidolgozását. Ennek lényege: a szabad (támmentes) fejtési homlokot acélsüveggel biztosítják, a tömedékelésre váró fejtési üreget pedig fabiztosítással hagyják hátra.

1970. A fronti szénarány 77,3%, amelynek mintegy fele vegyesbiztosítású frontokból származott. E
frontok teljesítménye 29,6%-kal magasabb a hagyományosnál. Megkezdik a széngyalus kísérleteket. A telep feltárásakor intenzív metánfelszabadulás volt, az üzemet II. oszt. sújtóléges kategóriába sorolják.

1970. július 7-i borókási vízbetörés XIX-es aknát is veszélyeztette, mert egyrészt határos az elárasztott területtel, másrészt XIV-es akna lefejtett és most vízzel szintén feltöltődött fornai öreg műveletei fedik az akna paleocén
területét. A határpillér megerősítésével és a fellazulás mértékének meghatározásával megál-
lapítást nyert, hogy az iszaptömedékes fejtésmód biztonságosan folytatható, de a páncélpajzsos, omlasztásos művelés tervezett alkalmazásáról le kellett mondani.

1974. január 1-i hatállyal az üzemhez csatolják a Borókási XII-es akna termelő területeit (XIII-as lejtakna, II-aknai pillér fejtés.) Július 14-én a -318 szinti döngölt gáttal lezárt vágatban sújtólégrobbanás történt, amely balesetetnem okozott. A robbanás oka feltehetően villamos eredetű volt. A munkásfürdőt az üzemi irodák helyiségeinek felhasználásával bővítik. Beindult a -248 szinti fővízmentesítő telep bővítésének munkája (teljesítményének 40 m3/percről 80 m3/percre való emelése).  Hidraulikus egyedi tárnok kísérleti alkalmazását kezdték meg.

1975. A munkásfürdő bővítését az I. negyedévben befejezték.

1976. január 15-én az üzem D-i mezejében a II.telepi frontfejtés légfeltörésében a korábban fakadt 200—300 I/p víz zavarossá vált és menynyisége állandóan növekedve, elérte a 40 m3/p-et. 18-án fel kellett adni a -305 szinti vízmentesítő telepet. Január 20-án pedig az 50 m3/p állandó vízemelése mellett a főszivattyú-kamrát is elérte a víz, le kellett kapcsolni, a bánya víz alá került.

A bánya termelési kapacitásának részbeni pótlására és a dolgozók foglalkoztatására tett intéz-
kedések :

Az alagútban, Il-es akna területén és a mogyorósi tanbányában nyitottak munkahelyeket. Külső munkákat vállaltak.

A vállalat valamennyi bányaüzemében folyamatos munkarendet vezettek be.

Megindultak a bánya rekonstrukciójának tervezői és kivitelezői munkái. Kitűzték a cementáló fúrólyukat. 

A lefejtett középső eocén és az ugyancsak lefejtett alsó eocén telepek fellazult fedőrétegeiben jelentkező vízveszteség nagymértékben lassította a fúrási munkát, így csak május 18-án a 471. méterben érték el az alaphegységet, amelyben az 539. méterig hatoltak le, ahol 3000 l/p nyelőképességet kaptak. Lyuktisztítás után a nyelőképesség 3500 l/p-re növekedett. December 14-18 között 158,6 t cementet adtak be 4 : 1 arányú pernye cement keverékben. (Összesen 793 m3.)

1977. január és 1978-március 12 között folyamatosan próbálták ilyen-olyan módon, több mint 10 000 m3 homok és mint 150 t cemet cement beadásával a vízbetöréseket megszüntettni. Bár voltak bíztató eredmények de:

"Március 8-án a vízszintet a -248-as szintig süllyesztették, 9-én a -248 szinti aknarakodót és környékét megszemlélve felkészültek a partraszállásra, de már aznap éjjel elkezdődött a vízszint rohamos emelkedése. Március 10-én a -167-es és a -58 szintre beépített berendezések kimentését kellett elhatározni, ami már-
cius 12-én megtörtént, és az akna ismét víz alá került. A vízelzárás sikertelen kísérletei után a munkálatok folytatására nem kaptak engedélyt, újabb fúrólyuk mélyítését nem finanszírozták, így az akna rekonstrukciójáról le kellett mondani."

Az aknatorony ledöntését Szekeres Tibor fotósorozata örökítette meg az utókornak.

 

xix-akna_7_szekeres_tibor.jpg

xix-akna_8_szekeres_tibor.jpg

Jó szerencsét!

2024.03.15.

Bányászat történelem, 11. I. közbevetés Alois Fischer 1788-1861

Alapozó bejegyzések:

Adatok, képek rendszerezése.

Földtan 1.rész

Földtan 2.rész

Források

Szakszavak

Vízveszély

Egyéb veszélyek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8818316525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.16. 12:56:19

A teljes dorogi szénbányászat rámutat arra, hogy a dolomikarszt nem játék.
Mindig és mindenhol vannak járatok, amik fölött víz van.

Aztán meg ha kiszivattyúztunk mindent, akkor mg fél évszázad kell, hogy a források csobogjanak és patakok újra elinduljanak.

Erre a kor szintjén nem volt kellően felkészülve a bányászat két évszázada alatt a művelés, viszont a sok-sok negatív tapasztalat magáért beszél.

Ebből nagyon is vastagon kéne tanulni.
Mert lenne mit.

Fődíszpinty 2024.03.17. 12:49:02

@gigabursch: Bizony, s a vezetett túráimon mindig felmerül a kérdés, hogy miért nincs már bányászat. Hát ezért pl. a Lencsehegyi vízaknánál olyan komony vízjogi engedélyezés zajlott, hogy M3-re meg volt határozva az emelhető víz mennyisége. Pedig Schmidt idejében még voltak olyan tervek, hogy a medence karsztvizét rgyszerűen ki kell szivattyúzni. Szerencsére hamar rájöttek, a vízbetörések elemzésekor, hogy ez lehetetlen küldetés lenne...
süti beállítások módosítása