Bányászkör Instant Túrák

banyaszkor

banyaszkor

Bányászat történelem 56. VII. közbevetés, Bányászkör Sárisápon, XX-as akna-kör

2024. március 22. - Fődíszpinty

Jó szerencsét!

Sárisápi körünk (12 km) a XX-as akna kör. Bejárása közben érdekes szemszögből figyelhetjük meg a szénmedence területét.hu_tura_xxas_0.pngxxk2.jpeg

Induló pontunk a Polgármesteri hivatal előtti téren vagy a Bányász Közösségi Tér előtti emlékművön található kód. (1. ellenőrző pont).

img_20210515_140100.jpg

Innen a Malom úton indulunk tovább (háttal a Fő útnak) majd a patakátkelés után ( itt érdemes megnézni az emlékművet) az Epöli utca utolsó háza melleti földútra térünk.

A track segítségével is nehezen járható benőtt utat követve érünk el a Szent János dűlő jobbra lekanyarodó utacskájához ahol fára szerelve található a kód. (2. ellenőrző pont.)

img_20210515_134407.jpg

sarisap_szent_janos_dulo.jpg

Lefele haladva keresztezünk egy szántót ami néha a friss munkák esetén nehézkes lehet. A távvezeték alatti áthaladás után jobbra térünk és lassan vissza érünk a házak közé. A Május 1. sor, Iskola köz, Fő út útvonalon a Kálvária téren pihenhetünk meg. Innen megszemlélhetjük a bánya maradék épületeit. (3. ellenőrző pont).

sarisap_xix-_xx-as_akna.jpeg

A Táncsics Mihály utcán felfelé haladva majd a vége után erről jobbra letérve érünk el egy földúthoz, amin folyamatosan felfele haladva keressük meg az annavölgyi meddőhányó tetejét, illetve az itt elhelyezett kódunkat. (4. ellenőrző pont.)

annavvolgy_meddohanyo.jpg

A kódolás után a mező szélén vezető úton haladunk egészen addig, amíg el nem érünk a Sárisápi temető fölé, itt bár csábító az oda  vezető út nem arra, hanem balra térve keresztezzük a szántót és így érünk le Csolnok XII-es aknához ahol az emlékműnél megpihenhetünk és kódolhatunk (5. ellenőrző pont). 

img_20210109_131155.jpg

csolnok_xii-es_akna.jpg

Az Aknász utcán indulunk felfelé, majd amikor ez földútra vált egyenesen átkelve a gerincen érünk le a méltán híres sárisápi focipályához a Dolinához (6. ellenőrző pont). 

sasisap_sporttelep.jpg

Ismét nem engedünk a csábító levezető útnak, hanem a földúton jobbra felfelé indulunk ( jobb kézre esik a  Klubház épülete) és amikor ez egy meredek balra levezető úthoz ér, erre rátérve érünk a temetőhöz, a Bányászsírokhoz. Nincs kerítés, jobbra bemehetünk a temetőbe. (7. ellenőrző pont)

img_20210515_141638_1.jpg

A temető alsó kijárata után a templom érintésével és a Szent István utcán a Fő útra lemenve érjük el utunk végét, a Polgármesteri hivatal előtti teret. (8. ellenőrző pont.)

Jó szerencsét!

2024.03.22.

Bányászat történelem, 11. I. közbevetés Alois Fischer 1788-1861

Bányászat történelem 55. Sárisáp, XIX-XX-as akna 1957-1978

Alapozó bejegyzések:

Adatok, képek rendszerezése.

Földtan 1.rész

Földtan 2.rész

Források

Szakszavak

Vízveszély

Egyéb veszélyek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1318316529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása