Bányászkör Instant Túrák

banyaszkor

banyaszkor

Bányászat történelem 48. V. Közbevetés, A Bányászkör Kesztölcön: Lencsehegy-kör

2024. január 27. - Fődíszpinty

Jó szerencsét!

A kesztölci kis körünk a Lencsehegy-kör. 

Ez a kör a számunkra kedves bányászati emlékhelyek megtekintésén kívűl, talán a Pilis északi nyúlványának a legszebb kilátóhelyeit is felfűzi. Ehez mérten persze a legtöbb szintet is e kör bejárói teszik meg túrájuk során. 

hu_tura_lencsehegy_0.png

termeszetjaro_eremfoto.jpg

A kör kezdőpontja az Esztergomi utca-Bánk Bán utca kereszteződésénél lévő kis téren található Bányászemlékhely. (1. ellenőrző pont)

kesztolc_taro_banyaszemlekmu.jpg

Ha háttal állunk az emlékműnek akkor jobbra indulunk felfelé, a "névtelen" utcán érünk az Iskola utcához. Ezen haladva jutunk el a templomhoz vezető Temető utcához és a temetőben megkereshetjük a Bányásírokat, mely a Lencsehegyi szerencsétlenségben elhunytaknak állít emléket. A kódot a temető mindkét bejáratának közelében elhelyeztük. Ha a temető zárva van kikerülhető a Temető-utcán és az abból jobbra kiinduló földúton. (2. ellenőrző pont)

img_20210428_172049.jpg

Innen egészen a Pilis gerincéig követjük az itt-ott nehezen járható és jelzésekben szegény zöld + jelzést. Ez a híres-hírhedt Postás út.

img_20210428_175203.jpg

img_20210518_175635.jpg

A gerincen a zöld sáv keresztezésnél a balra fordulás előtt találjuk a kódot. (3. ellenőrző pont)

img_20210518_174934.jpg

Innen a zöld jelzést követve, erről rövid kitérőket téve kedvünkre válogathatunk a kilátóhelyek közül, de a kódot az Öreg-szirtnél találjuk. Balra a merededélyen kell felkaptatni, érdekes, de nem hivatalos piros-fekete jelzéseket lehet itt-ott találni. (4. ellenőrző pont.)

img_20210428_182918.jpg

A zöld jelzést követve a Pálos-kert érintésével jutunk le a Szőllészeti útra majd ezt elhagyva jobbra a Cseresznyéskert úton haladva (ez késöbb földúttá változik) érünk bele a kőbánya szervízútjába. Itt jobbra majd a meddőhányó oldalánál balra térve felmászunk a meddőhányóra, de a bánya területére a belépés szigorúan tilos. (5. ellenőrző kód)

lencsehegy_pick_jozsef_gyujtemenye.jpgVisszatérve a szervízútra azon ereszkedünk le a sorompóig, a  Lencsehegyi-bánya volt bejáratának a közelébe. (6. ellenőrző pont)

(Innen kalandos, kissé nehezen követhető az útvonal, amennyiben erre nincs kedve valakinek, akkor csak a legrövedebb úton sétáljon vissza a kör induló pontjához.)

Lefelé indulunk a bitumenes úton, majd a fás rész után balra egy gyenge traktorúton megyünk tovább, ezt követve jobbra kanyarodunk és egy tanya rossz kerítése mellet érünk vissza a zártkertes övezethez és a Szőllészeti út keresztezéséhez. Itt jobbra fordulunk majd az első földútnál ami letér a bitumenes útról balra térünk. Egy kis dombocska megmászása után következik egy"s" kanyar jobbra-balra,  majd egy rövid szakasz után lefele jobbra és a földutas kereszteződésnél jobbra fordulva érünk le az óvóda kerítése mellé. Egy utolsó jobbos után érünk az Iskola utcára, ahonnan már csak néhány lépés az emlékmű, vagyis a kör induló pontja. (7. ellenőrzö pont)

Jó szerencsét!

2024.01.27.

Bányászat történelem, 45. Kesztölc bányászata 1970-2003

Bányászat történelem, 46. Kesztölc, Lencsehegy I. 1970-1986

Bányászat történelem, 47. Kesztölc, Lencsehegy II. 1982-2004

Alapozó bejegyzések:

Adatok, képek rendszerezése.

Földtan 1.rész

Földtan 2.rész

Források

Szakszavak

Vízveszély

Egyéb veszélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszkor.blog.hu/api/trackback/id/tr418269999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása